Verksamhetsplan

Verksamhetsplan för år 2018

ALLMÄNNA MÅL

• att väcka kärlek till naturen
  • att väcka opinion
  • att påverka beslut om natur och miljö
  • att skydda och vårda naturen
  • att verka för samhällets anpassning efter naturens förutsättningar
  • att bedriva aktiv föreningsverksamhet

MÅL för verksamhetsåret 2018

Medlemsaktiviteter

• att anordna verksamhet för medlemmarna som presenteras i två programblad. Dessa bör innehålla föredrag, utflykter, vandringar och studiebesök. Dessutom bör det ingå barn-/ungdoms-/ familjeaktiviteter. För varje aktivitet skall utses en ansvarig kontaktperson.
  • att anordna studiecirklar.

Resurshushållning

• att aktivt bevaka avfalls- och återvinningsproblematiken,
  • att stimulera till miljövänligt beteende, bl a genom att genomföra Miljövänliga veckan,
  • att verka för att Kristianstad och Bromölla blir fossilbränslefria kommuner.

Biologisk mångfald m m

• att fortsätta arbeta för att Gyetorpskärret blir skyddat som naturreservat,
  • att hjälpa hotade arter genom fortsatta röjningsinsatser i Gyetorp
  • att hjälpa hotade arter genom att stå som ”väktare” för grod- och växtlokaler, samt delta i kommunens LONA- och LOVA-projekt om ansvarsarter,
  • att bevaka skötseln av de värdefullaste ängs- och betesmarksobjekten,
  • att aktivt verka för biotopskydd genom att föra fram uppgifter om hotade biotoper till skogsstyrelsen och länsstyrelsen,
  • att i samarbete med länsstyrelsen ordna exkursioner till naturskyddade områden,
  • fortsatt deltagande i restaureringen av trädesmarkerna i Åhus.
  • Ansvarig för detta är styrelsen med stöd av Floravårdsgruppen.

Aktuella miljövårdsfrågor

• att delta i samhällsdebatten och engagera medlemmar och allmänhet i aktuella natur- och miljövårdsfrågor,
  • att deltaga i de lokala vattenråden,
  • att i övrigt följa aktuella natur- och miljövårdsfrågor.

Kristianstads Vattenrike

• att stödja, samverka och delta i Biosfärområde Kristianstads Vattenrikes arbete genom att  anordna aktiviteter som anknyter till projektet eller till naturum Vattenriket.

Ungdomar/barn

• att åter försöka starta Natursnoksverksamhet.

• att verka för att engagera människor från andra kulturer i vår verksamhet.

Lokal samverkan

• utveckla samarbete med andra kretsar och föreningar t ex Nordöstra Skånes Fågelklubb, Lunds Botaniska Förening, Vattenrikets Vänner, Katastrofhjälp – Fåglar – Vilt (KFV), FN-föreningen, Studiefrämjandet samt t ex Regionmuseet och Agenda 21.
  • att medverka i Framtidsveckan som genomförs i september

Internet

• sprida information om föreningen och dess verksamhet via hemsidan och Facebook.
  • fortsätta att utveckla ”Sländan”- en hemsida med foton av djur och växter i Kristianstad och Bromölla kommuner.

Där inget annat nämns är styrelsen i sin helhet ansvarig

(Verksamhetsplanen är förelagd kretsstämman den 14 mars 2018)