Tidigare Aktiviteter 2023


Ung havsörn Foto: Christer Neideman

Örndagen 22 januari

Örndagen är ett samarrangemang där NÖ Skånes Fågelklubb är huvudarrangör. Fågelklubbens ordförande skriver: Första gången örndagen arrangerades var 2003. Eftersom vi tvingades att ställa in 2021 p g a pandemin så var detta 20:e gången det genomfördes en örndag. Och som vanligt med uppskattat resultat.

Denna gång kunde vi dra på med lite mer information kring detta traditionella arrangemang via olika media. Vi fick också ett gott resultat med cirka 250 besökare under förmiddagen.  Vädret var tämligen lämpligt med tidvis lite sol men med en kylig vind från nordost. Temperaturen stannade på någon enstaka plusgrad. Men väl påpälsade besökare hade inga problem med att ta del av information kring särskilt havsörnarna, både ur ett historiskt och ett nutida perspektiv. Vidare hade de goda möjligheter att i ett rikligt antal tubkikare studera örnarna och deras beteende ute vid matningen. För eftersom ingen störning förekom ute vid matningen så fanns det örnar där hela tiden om än i varierande antal. Bedömningsvis minst 10 individer därav flera adulta.

Det här är också ett tillfälle till sociala kontakter mellan såväl skådare som allmänhet och möjligheter att diskutera och ställa frågor om olika slags fåglar. Utöver örnarna observerades drygt ett 30-tal andra övervintrande arter på plats eller som förbiflygande. Det är också mycket tacksamt att besökarna kan ta del av den service i form av grillad korv, kaffe och fika som byalaget och hamnföreningen ställer upp med. Vi har här hittat ett mycket trevligt och bra samarbete. Tack till alla såväl klubbmedlemmar som övriga som ställde upp och gjorde detta till en trevlig örndag.
Nils Waldemarsson  

Att försöka må bättre i en galen värld, måndagen den 20 februari
En workshop om hälsosamt engagemang när man oroas över klimatkrisen. Mötet genomfördes via Zoom, och leddes av Karen Perry och ytterligare två personer. Förutom dessa deltog 20 personer.

Vandring vid Skräbeån, lördagen den 25 februari
21 personer deltog i aktiviteten. Vädret var kallt och blåsigt. 28 fågelarter iakttogs, bl.a. en strömstare, som visade sig länge.

Klimatverkstad – öppet möte, tisdagen den 28 februari 
Klimatläget i Kristianstad diskuterades. Ca åtta personer deltog.

För studerande – fika för nyfikna, måndagen den 6 mars
Anita Gunnarsson och Rune satt i Högskolans kafé för att samtala med intresserade studenter och kanske locka någon att bli medlem i kretsen.
Tyvärr visade studenterna inte mycket intresse.

Årsmöte, onsdagen den 15 mars

Transkådning vid Pulken, 20 mars – 7 april

Det fanns mer än 1000 tranor på plats från 18 mars till 10 april. Den 28 mars räknades det in 5500 tranor och som mest fanns 9000 ex 10-12 april. Tranmatningen började ovanligt sent 2 april beroende på sen vårsådd i jordbruket. 39 ton korn spriddes ut vid matningen. Vid fågeltornet räknades in över 8400 mänskliga besökare med störst antal 890 den 8 april.

Tranbussen den 2 april var ett samarrangemang mellan vår förening, fågelklubben och naturum Vattenriket.
Christer Neideman

Hyggesfritt skogsbruk i praktiken, Rumperöds gård, söndagen den 23 april

       

Vänstra bilden: Magnus Bondesson påpekar att även i blädningsskogsbruk måste brukaren tänka på naturvårdsåtgärder.
Högra Bilden: 120-årig tall, lämplig som evighetsträd och bör stå kvar i minst 100 år till!

Skogsbrukare och skogsbiolog David Göransson visade sin blädningsskog för 16 intresserade deltagare. Skogstekniker och tillika Skogsstyrelsens specialistrådgivare Magnus Bondesson gav en engagerad och pedagogisk genomgång om praktiskt, hyggesfritt skogsbruk. Vi fick lära oss mycket om hur man i praktiken genomför blädningsskogsbruk. Detta är en form av produktionsskogsbruk, dvs det ska inte förväxlas med skog avsatt till naturvård. Det finns dock många värden som gynnas i blädningsskogen – t ex rekreationsvärdet ökar och att arter som inte tål kalhyggen gynnas.

I verkligheten menar Magnus att en kombination av de tre hyggesfria grundprinciperna fungerar bäst i sydsvenska skogar: dvs en kombination av blädningsskog (som egentligen enbart kan göras i ren granskog), luckhuggning och överhållen skärm. Ofta skapar naturen själv ”luckhuggning” genom vindfällor och då kan den påpasslige skogsägaren låta tall och björk komma fram så det inte blir en ensidig granskog.  Vi besökte inte någon bok eller tallskog men Magnus nämnde att där något av dess trädslag dominerar är det främst överhållen skärm som är lämpligast som hyggesfri metod. Det var 16 nöjda deltagare som lämnade Rumperöd efter tre timmars skogsvandring, föreläsning och lunchpaus denna lite gråmulna vårdag.
Anita Gunnarsson


Floravandring vid Bjära, onsdagen den 26 april

Vandringen leddes av Kjell-Arne Olsson och Anders Johansson. 20 personer deltog.

Odling för hopp och läkande, lördagen den 29 april

     

En solig vårdag i april bjöd biolog Hermine Wendt-Linder, konstnär Ann Fristedt och miljösamordnare Kristina Olsson in till samtal om hur olika människor upplevt kopplingen mellan att sysselsätta sig med odling och välbefinnande. Det kom 6 besökare som inte visste vad eftermiddagen hade att bjuda.

Utbrändhet, främlingskap, samverkan och om att lyssna på sitt hjärta. Och hur odling, både som solitär och gemensam aktivitet, kan läka och skapa sammanhang. Det blev
förtroliga samtal i en lugn och avslappnad miljö. Hermine berättade om en pensionärsgrupp som träffas och arbetar tillsammans i Hälsoträdgården. Ann berättade vilken inverkan odling fått på henne som återhämtning och ”jordning” efter en tid av utbrändhet, Kristina berättade om hur hon lärt sig sturdera små förändringar i naturen och hur man kan söka ätbart, redan under våren, till en vitaminspäckad vårsallad om man bara lyfter blicken. Om man lär sig att se sambanden i naturen kan det ge ro, avkoppling och läkning

Det blev intressanta samtal där deltagarna delade med sig av sina erfarenheter mellan vilken lindring kan vara före en stressad själ och vilka kontakter som kan skapas mellan totala främlingar. Odling kan riva barriärer.

Ute i Hälsoträdgården fortsatte sedan samtalen över en kopp kaffe. Det gavs möjlighet att skriva upp sig på en kontaktlista om man var intresserad av att delta i liknande samtal till hösten så skulle Hermine se över möjligheterna till detta.

Växtmarknad med redskapsbyte, torsdagen den 4 maj samt fredagen den 5 maj
Växtmarknad med redskapsbyte. Aktiviteten ägde rum i Hälsoträdgården. Det blev inget byte av trädgårdsredskap och redskapssliparen var förhindrad att närvara.
Aktiviteten var dock välbesökt.

Kjugekull med Trädgårsföreningen, söndagen den 7 maj
Kristianstads Trädgårdsförenings växtmarknad vid Kjugekull. Kretsen och Studiefrämjandet var där och gjorde reklam för sina verksamheter.
Åsa J representerade föreningen.

Föreläsning om läkemedel i miljön, onsdagen den 10 maj
Elin Engdahl från riksföreningen berättade om var läkemedel som bl. a. hamnat i vårt avloppsvatten tar vägen. Fyra besökare, alla från kretsen.

Floravandring vid Mosslunda, torsdagen den 11 maj
Nio personer deltog. Ej så mycket blomning.

Fåglar och flöjt, söndagen den 14 maj
Aktiviteten ägde rum på Ekenabben och hölls av naturum Vattenriket. 15 -20 personer deltog. Leddes av biologen Agne Paulsson och flöjtisten Cecilia Kjelldén.

Floraexkursion, söndagen den 14 maj
Floraexkursion på Tosteberga ängar för Hanöbuktens Vänner som leddes av Anders Johansson och Kjell-Arne Olsson. 14 personer deltog.

Tivoliparken på Kristihimmelsfärd, torsdagen den 18 maj
12 personer deltog.

Kulturnatt i Kristianstad, fredagen den 19 maj – lördagen den 20 maj
Kretsen medverkade med en frågesport om bin och en tipspromenad.

Kolinlagring och mångfald på riktigt – Stora Juleboda söndagen den 21 maj

     

Vänstra bilden: Nässlor snarare en tillgång än ett ogräs!
Högra Bilden: Grisarna på gården används som markberedare och har tillgång till gyttjepöl, som sig bör.

Anna Callenbring gav oss en utmärkt presentation av vision och principer som företaget lutar sig mot. Men först fick alla 21 deltagare presentera sig själva kort – det visade sig vara en mycket bred kompetens i den mycket intresserade och lyhörda åhörarskaran. Efter presentationen och frågor på den visade Marcus Callenbring oss runt i odlingarna.
Gården består av 100 ha egen, mycket sandig, jord och 100 ha arrende. Anna och Marcus har brukat den sedan 2014. Rundvisningen var på den egna jorden där bl a äpple, vinbär, blåbär och humle odlas och värphöns och utegrisar används som en integrerad del i växtodlingen. Gården har även 70 tackor och 120 lamm. Därtill bedrivs hundavel/valpuppfödning. Mångfald är en ledstjärna både i odlingen och företaget i stort. T ex finns en fruktodling där fruktträden är varvade i sina rader med havtorn mm. Marken hålls bevuxen i så stor omfattning som möjligt. Produktionssättet minskar problem med skadegörare tack vare att det gynnar skadegörarnas naturliga fiender.
Driften är arbetsintensiv och sysselsätter 6 personer året runt + ytterligare 5 säsongsanställda.
Mycket av produkterna förädlas på gården och säljs till restauranger och i gårdsbutiken. Även ogräs ses som en viktig avsaluprodukt. Att bygga upp marknaden har varit mycket krävande, men man har nu fått en bra bas av kunder.
Företaget har ofta samarbete med forskare och eftersom jorden brukats ekologiskt ganska länge och därtill inte gränsar till några intensiva konventionella jordbruk är mångfalden av insekter och fåglar mycket stor. Kontakten med forskningen har bidragit med betydelsefull kunskap.
Vi förstod att paret Callebrings sätt att bryta ny mark med sitt mångfaldsföretag kräver både blod, svett och tårar och det är inte alltid som allt går på räls. Då gäller det att tro på sin vision och lita till att det även finns en marknad som gör det. Då kan bortfrusna äppelblommor kompenseras av försäljning av nässlor m fl ogräs till exklusiva restauranger. Men det går inte av sig själv!
Avslutningsvis fick de som valt det avnjuta en läcker lunch i huvudsak baserad på råvaror från gårdens av gården. Det var verkligen en härlig och givande dag.
Anita Gunnarsson

 

Biologiska mångfaldens dag, Flora på Kjugekull, måndagen den 22 maj
Floravandring på Kjugekull. Vandringen leddes av Anders J och Kjell-Arne Olsson. 21 personer deltog.

Humlepälsbiet -uppvisning, söndagen den 4 juni
15 personer kom till Blåherremölla för att se bina vid boet och höra Martin Stoltze berätta om projektet.

Floravandring vid Brantahalla, onsdagen den 7 juni
11 personer deltog. Torkan gjorde att det inte fanns så mycket blommande växter som vanligt att se.

Storkdagen i Viby 10 juni- ovanligt litet antal ungar i år

Ett trettiotal åskådare samlades för att se storkungarna ringmärkas. Tyvärr hade det utbrutit stridigheter mellan storkparen i Viby, och de två äggen i boet ovanför gårdsbutiken hade blivit förstörda. Därför fick ringmärkaren Anders Ekdal hämta de två storkungar som fanns på Alve Svenssons granngård för att kunna visa upp hur ringmärkningen går till. Ungarna var som vanligt lätthanterliga eftersom de ”spelar döda” i denna situation. Tyvärr verkar det vara mindre antal storkungar även på andra häckplatser i år. En orsak kan vara torkan, som gör att storkarna har svårare att hitta tillräckligt mycket föda åt ungarna.

Christer Neideman

De vilda blommornas dag i Lyngsjö, söndagen den 18 juni
Floravandring vid Lyngsjö som leddes av Anders Johansson. 16 deltagare.

De vilda blommornas dag Golfbanan Åhus
Text saknas

Floravandring vid Pestbacken, torsdagen den 6 juli
Vandringen leddes av Anders Johansson. 17 deltagare.

Floravandring vid Blå Station Åhus, onsdagen den 19 juli
Vandringen leddes av Kjell-Arne Olsson. Mer än 25 deltagare.

Floravandring vid Tosteberga hamn, torsdagen den 3 augusti
Många arter observerades. 12 deltagare.

Nattfjärilar vid Nyehusen, lördagen den 19 augusti
Pål Axel Olsson och Bo Larsson berättade om vilka nattfjärilar vi kan stöta på i Kristianstadstrakten.

Hållbar restaurangmat, lördagen den 16 september – söndagen den 24 september
Framtisdveckan – 10-årsjubileum. Ett antal restauranger erbjöd under Framtidsveckan minst en rätt som följer WWF:s kriterier för One Planet Plate.

Svamputflykt till Sölvesborg, söndagen den 17 september
Elva personer deltog, varav två från vår krets. Utflykten ägde rum i lövskog och leddes av Margrethe Brynolf.

Ätbara perenna grönsaker, måndagen den 18 september
Anne Franze-Jordanov berättade om odling och användning av ätbara perenner. Aktiviteten ägde rum i Hälsoträdgårdens samlingslokal. 22 personer deltog.

Ogräsmatlagning i naturen, torsdagen den 18 september
Man plockade vilda örter (ogräs mest) och t.o.m. mossa och lagade mat på detta över stormkök och stekhäll, som ledarna Bengt och Anita Z hade med sig. 13 personer deltog, varav en värvades till kretsen.

Pilgrimsvandring med tema ”Ett hållbart liv”, lördagen den 23 september
Vandringen arrangerades av Svenska Kyrkan, Östermalmskyrkan och Naturskyddsföreningen. Tio personer deltog, varav fyra var arrangörer.

Fossila lögner – var finns bromsklossarna i klimatomställningen?, söndagen den 24 september
Kristoffer Ekberg, Lunds Universitet, talade om hur klimatförnekelse och förhalning motverkat åtgärder för att stoppa klimatförändringen. Susanne Alpar, Folkuniversitetet, var moderator. 25 personer deltog.

Miljövänliga veckan, lördagen den 30 september – söndagen den 8 oktober
Några i Handla miljövänligt-gruppen genomförde en butiksaktivitet på ICA Maxi i Bromölla, där vi erbjöd besökarna provning av ekologiska hårdostar och även pratade allmänt om fördelen med ekologiska livsmedel. Man fick ett positivt bemötande. Butiken hade fyra ekologiska ostar i sitt sortiment, och man fick lite kontakt med 100 – 300 kunder. Rose-Marie ordnade ekologisk frukost på sin arbetsplats. Samtal om MVV-materialet fördes och quiz om bekämpningsmedel löstes. 17 av personer deltog.

Klimatdemonstrationer och mänskliga rättigheter, söndagen den 1 oktober
Man fick lyssna och ställa frågor till experter. Mötet hölls som webbinarium och hade 28 deltagare.

Extra svamputflykt till Sölvesborg (Kanehalls skog), söndagen den 8 oktober
Utflykten leddes av Margrethe Brynolf. De 17 deltagarna hittade många svamparter.

Transition Lab Forum, torsdagen den 12 – fredagen den 13 oktober
Deltagande av några styrelsemedlemmar vid Transition Lab Forum, anordnat inom ramen för Viable Cities. Aktiviteterna bestod av presentationer och workshops på temat: ”Ett hållbart livsmedelssystem för resilienta och klimatneutrala städer.”

Riksföreningens engagemangshelg, lördagen den 14 – söndagen den 15 oktober
Hölls i Stockholm. Ordförande Rune Stenholm – Jakobsen deltog.

Lär dig syra grönsaker, söndagen den 15 oktober
Aktiviteten hölls i orangeriet vid Brunnen i Arkelstorp och leddes av Paul Seugling. Elva personer deltog. En slutsats ur arrangörssynpunkt man drog var att man bör ha föranmälan för den här typen av aktiviteter.

Kemikalier i barns vardag, onsdagen den 1 november
Selina Malik, miljöstrateg på Kristianstad kommun, berättade om de kemikalier barn utsätts för i sin vardag, bl. a. genom lek med olika leksaker och lek på olika lekplatser. Vi fick också höra Monique Goce berätta om en fallstudie hon medförfattat, nämligen, Gummibaserade lekytor och konstgräs i skola/förskola -hur hållbara är de? I fallstudien ingick även Palettens förskola som har en lekplats på ett tak och där det förekommer stora mängder granulat med okända kemikalier. De både föreläsarna berättade att det luktade mycket starkt och obehagligt, då de besökte lekplatsen, inför fallstudien, en varm sommardag. 4 personer deltog

Novemberrusk + Filmvisning = Sant! Visning av filmen Underkastelsen lördagen den 11 november

Vi tittade på Stefan Jarls, numera 13 år gamla men fortfarande högaktuella, dokumentärfilm Underkastelsen. Filmen handlar de hundratals kemikalier vi alla idag bär i vårt blod, som ett resultat av den oerhörda mängd kemikalier vi sedan andra världskriget spritt i vår miljö. I filmen möter vi forskare som lugnt och sakligt berättar om nya kemikalier som genomsyrar samhället, inklusive oss själva. Efter filmen följde samtal med en kemikaliekunnig man, Sven, kring kemikalier i vårt samhälle och vad vi kan göra för att kemikaliebanta våra hem med uppmaningen: Använd färre produkter inom rengöring och hygien, leta efter miljömärkta produkter och som sista alternativ, leta efter den produkt som har den kortaste innehållsförteckningen! 7 personer deltog.

Novemberrusk + Filmvisning = Sant! Visning av filmen Bieffekten lördagen den 25 november

Vi tittade på Tina-Marie Qwibergs dokumentärfilm Bieffekten där vi fick lära oss mer om varför våra pollinatörer är så viktiga för vår överlevnad och hur vi kan göra för att hjälpa dem och skydda dem från att ta skada. Utan humlor och bin skulle en stor del av vår livsmedelsproduktion vara omöjlig. Efter filmen följde intressanta samtal om vad vi enkelt kan göra i vår vardag för att hjälpa våra pollinatörer. Klipp bara gräsmattan var tredje gång – var ett uppskattat förslag på åtgärd! 6 personer deltog.

Ulrika Tollgren guidade både fågelnördar och oss vanliga dödliga på ett inspirerande sätt. Här med ett stopp på vallen väster om f.d.Härlovs-tippen. Foto: Anita Gunnarsson

Annandagjulvandring längs Linnérundan tisdagen 26 december
50-årsjubileum: Annandag jul-vandring -en tradition sedan 1973!
Hade idag äran att tillsammans med Christer Ahlquist leda gruppen längs Linnerundan. 36 olika fågelarter och 0 blommande växter fick vi ihop. Roligast arter var havsörn, fjällvråk, varfågel och pilgrimsfalk.
Ulrika Tollgren