Natursnokarna

Natursnokarnas fjärde och sista träff för våren var den 1 juni.

Vi gick över en blomsteräng/ kohage på Norra Lingenäset. Blåsten skyddade oss från flugor och mygg, och vi aktades oss för” koläddor” och elstängsel.
Vi gick bland prästkragar, fibblor, olika klöverväxter, jungfrulin och smörblommor. Några överblommade gullvivor och humleblomster sågs. Blåvingar flög omkring oss. Vi lekte en liten lek före fikapausen: hitta tre saker, där två hör ihop men inte den tredje. En trollslända infångades och den betraktades tillsammans med en vinbergssnäcka, gråsuggor, en bärfis, och andra skalbaggar. Tre glador seglade över oss, och på så vis lärde vi oss att det är Skånes landskapsfågel. Vi pratade också om att prästkragen är vår landskapsblomma.
Vi hade bilder på en del blommor, vars namn innehöll ett djurnamn, ex hästhov, älgört.
Det ritades och specialsången sjöngs: ” när jag sist gick ut att vandra…”
Vi sa, på återseende till hösten!
Karin och Mohammed

Träff nr 3 vid Kanalhuset.

Söndagen den 11 maj träffades vi för tredje gången. Denna gången var vi vid Kanalhuset för att leta efter smådjur i vattnet. Vi var en decimerad skara, då både sjukdom och andra aktiviteter hindrade några att vara med. Vi var ändå fem barn och sex vuxna.
Entusiasmen var stor. Snart hade vi hittat buksimmare, vattenskalbaggar, dagsländelarver. Även en vattenspindel som gick på vattnet. Den som skapade störst fascination var nog fyndet av en igel, daggmaskens vattenlevande kusin. Direkt förstod vi att det inte var någon blodigel, utan visade sig heta Hundigel.
Alla djuren släpptes ut. Det fikades och ritades.
Nästa gång, som blir den sista för denna gång, är vi åter på Norra Lingenäset.
 Ska vi lyssna på fågelsång och lära oss några blommor?
/Karin och Mohammed

Träff nr 2, även denna gång på Norra Lingenäset.

Tio barn deltog (egentligen bara nio, för den yngsta somnade i sin vagn) och de vuxna var sju stycken, exklusive de två ledarna.
Vi strövade upp på sippbackarna. Här fanns dock inga baksippor… Nu hade de vita tagit över, många gula hade kommit fram, men de rara blå doldes av sina ” kusiner ”. Lungört, svalört… och en vars namn vi inte vet upptäcktes. Vi vände på fjolårslöv och stenar. Gott om insekter och andra småkryp. Spindeln har ju åtta ben, men tusenfotingen? Vad är sanningen om den?
  
Vi fortsatte längs stigen. Där runt om hasselbuskarna, stod Vättens favoritblomma och ” åt ” av hasselns rötter: Vätterosen, i mängder. Och Vätten själv, nu glad då han funnit sin favoritblomma.
Solen kom fram, lagom till vår fikastund. Några lekar hann vi med. Sist besökte vi en mulmholk. Ett höghus, som inhyser fåglar, fladdermöss och diverse småkryp.
Nästa gång träffas vi vid Kanalhuset i Kristianstad, för att leta efter små vattendjur.
 /Karin och Mohammed

Vårens första Natursnokarträff hade vi 16 mars, på Norra Lingenäset.

Sju barn deltog, tillsammans med sin mor/farmor, moster eller sina föräldrar. Vi konstaterade att det nu är vår, även om denna dag var lite kylig och färglös. Snart mötte oss dock blåsipporna, blad av ramslök, någon enstaka vitsippsknopp. Någon enstaka ” gul sol” på marken…svalört. Allt medan en hackspett underhöll oss.
Alla barn fick en lupp. Pinnar, mossor och lavar undersöktes. Vi sökte efter insekter och andra småkryp, men de höll sig kvar i värmen under löven.
Vi intervjuade en av de många ekar som växer där. Vi fick veta att denna Ek, var minst 100 år gammal. Den trivdes bra i skogen, för att där är så lugnt och skönt. Den tyckte dock att alltför många olika djur hade sin boning där….?
Vi avslutade dagen med samling kring brasan. Pinnbröd grillades.
Vi träffas nästa gång 13 april, även då på Norra Lingenästet. Samma tid, 10:30-12:30.
Kan vi upptäcka fler vårtecken?
Vill du vara med? Kontakta Karin Sonnsjö

Nu startar Natursnokarna sin våraktivitet för 2025.

Söndagen den 16 mars 10:30-12:30 träffas vi vid Norra Lingenäset. Vi kommer att träffas fyra gånger under våren, vi håller till på samma plats varje gång.

De andra söndagarna är: 13 april, 11 maj och 1 juni.

Vi undersöker, leker och lär i Naturen. Träffarna är kostnadsfria.

För kontakt: karin.sonnsjo@gmail.com eller telefon: 0768-715212.

Ny ledare är: Mohammad Haroun. Han talar både svenska och arabiska.