Motion till årsmötet 2025
Ingemar Östlund har inkommit med följande motion. Styrelsen skriver nederst ett förslag till omformulering.
Naturupplevelser, hälsa och klimathänsyn vid naturreservat Näsby fält, Kristianstad
Bland annat Thomas Seyfried, professor i biologi, USA, för fram att människan fortfarande har kvar 98 procent av generna från schimpans. Så vi är genetiskt anpassade för ett liv på savannen. Då och då så mötte vi lejon eller annat farligt djur och då gällde det att springa för livet. Men vi som har flyttat till nordliga Sverige möter inga lejon längre. Men våra savanngener är anpassade för att spara energi inför nästa lejonflykt. Så vi sitter kvar i soffan med Netflix eller senaste datorspelet. Men för att vara på topp så behöver vi då och då ut och motionera. En för Region Skåne mycket kostsam ohälsa är benskörhetsfrakturer. Näringsexpert Bertil Wosk för fram statistik som visar att mellan år 1996 och 2019 så ökade benskörhetsfrakturer med hela 77 procent. En benskörhetsfraktur kanske kan vara avgörande för att man inte kan bo kvar hemma utan tvingas flytta till Kristianstad kommuns omsorg. I samband med ett föredrag frågade jag läkare och regionrådgivare Johan Cosmo hur han ser på en väg framåt för benskörhetsfrakturerna. Johan Cosmo svarade motion. Bertil Wosk för också fram viktbärande motion. Det vill säga personligt val av motion som löpning, joggning, gång och så vidare därtill någon form av belastning på skelettet som hopp, viktträning, eller motsvarande. Personligen tar jag ofta en rask promenad som jag avslutar med några korta löpintervaller vid naturreservat Näsby fält.
Kristianstad kommun har förbättringspotential i miljöhänsyn, att förebygga ohälsa och därmed kostnader för omsorg samt social oro. Kristianstad kommun satsar ju pengar på att förebygga ohälsa och oro vid Gamlegården och Näsby. Men i somras så satte Kristianstad kommun upp elstängsel runt ett nytt stort område på kommunens mark i och kring naturreservat Näsby fält: väster och norr om Lingenässkolan och Berga förskola. Elstängslet är uppsatt längs röd linje på bifogad bild. Naturreservat Näsby fält är ju till för att Kristianstadsborna ska få naturupplevelse, rekreations- och motionsmöjlighet. Jag bor intill Näsby fält och jag studerade hur besöksantalet förändrades efter uppsättning av elstängslet. Det genom att se i gräset om och hur folk har gått. Besöksantalet efter elstängseluppsättning minskade kraftigt. På de södra delarna, väster om Lingenässkolan, hade folk i stor utsträckning slutat att gå. När senare på sommaren kohjorden med någon tjur släpptes in så kan det ha skapat ytterligare tveksamhet att gå in till de stora djuren. Det här elstängslet kan vara avgörande för att man avstår motionsturen eller naturupplevelsen på Näsby fält. En effekt av betet är ju att alla örter och blommor försvinner så det blir inget kvar att se. Det blir ytterligare en stor kal yta på och vid Näsby fält.
En ytterligare negativ sak för naturupplevelsen på och kring naturreservat Näsby fält är att Kristianstad kommun klipper gräskanter längs grusvägar; stigar och numera nedlagda vägar utan trafik. Blommor, örter och blåhallon i och kring Näsby fält kan vara anledningen till besöket för Kristianstadsbor, skol- och förskolegrupper. Ett exempel är blomman krissla som enligt Mossberg Den nya nordiska floran är sällsynt. Men Kristianstad kommun klipper blommor som krissla i naturreservatet, utan att tänka. Kristianstad kommun klipper även kanter längs bred gruslagd gångväg från till exempel Norra Lingenäset och söderut mot Näsby Gård. Grusgången är kanske 1,5-2 meter bred. Besökarna vill se blommor och örterna på kanten, inte att de klipps bort. Gräsklippningen kostar pengar och de stora bullrande gräsklippningsmaskinerna sprutar ut mängder med fossila dieselavgaser. Men Kristianstad kommun har ju klimatambition. Vill Kristianstad kommun klippa gräs i och kring naturreservat Näsby fält så är ett förslag att klippa en gång under säsongen i november när alla örter har fått mogna frön och blåhallontiden är över. Kanske då någon lantbrukare eller hästägare vill klippa och/eller ta gräs. För tas gräset bort så gynnas örter genom mindre kväve. Ett argument för att klippa gräs i naturreservat Näsby fält som Kristianstad kommun framfört är att korna ska se elstängslet. Men man kan sätta upp vita band så elstängslet syns vilket är gjort på en plats. Ett alternativ är att sätta upp träslanor/bakar mellan stolparna. Ett exempel på att avgränsa betesmark med träribbor är längs väg 118 mot Åhus.
Naturskyddsföreningen ser ju den enskilde Kristianstadsbons behov av naturrekreation och för fram miljöhänsyn.
Förslag till Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromöllas kretsstämma 5 mars 2025 att verka för:
- Ingen gräsklippning längs grusvägar; stigar och nedlagda vägar i och kring naturreservat Näsby fält. Vill Kristianstad kommun klippa gräs så får det bara göras en gång om året i november. Då med fördel av lantbrukare/hästägare som även får ta det klippta.
- Att det nyuppförda elstängslet norr och väster om Lingenässkolan samt Berga förskola tas bort.
Ingemar Östlund
Kristianstad, medlem i Naturskyddsföreningen
Styrelsen förslag
Styrelsen föreslår att både punkterna i motionen ska omformuleras till denna:
Kretsen ska verka för att skapa och öka möjligheterna till naturrekreation i tätortsnära områden, i synnerhet Näsbyområdet, samt att verka för att
kommunens skötsel av vägrenar görs med målsättning att gynna den biologiska mångfalden.
Motivering: Motionens punkt 2 (ang. elstängslet): vi litar på att kommunen tänkt till men i och med det vi i stället föreslår, så kommer vi att kontakta kommunen och ta en dialog om det som motionären pekat på.