Tidigare aktiviteter 2020

Sammanfattning av höstprogrammet 2020 – januari 2021
14-20 september Challenge – utmaning om invasiva arter
Tor 17 sep kl. 12.00 Lunchvandring i Parkstaden
Lör 19 sep- sön 27 sep Framtidsveckan 2020
Sön 20 sep kl. 10.00 Svamputflykt i Bromöllatrakten
Sön 27 sept kl. 9.30 Geologins Dag
Ons 30 sept kl. 18.00 Aktivt hopp- workshop i Bromölla
Tor 1 okt kl. 12.00 Lunchvandring i Tivoliparken
Lör 14 nov kl. 10.00 Vandring på Ryssberget
Ons 25 nov kl 18-20 Aktivt Hopp – onlineworkshop
Lör 26 dec kl. 10.00 Annandagjulvandring till Ekenabben

Sammanfattning av vårprogrammet 2020:
Tisdag 18 feb kl 19.00 Konkret lokalt klimatarbete
Torsdag 27 feb kl 19.00 Hur ska vi använda Naturvårdsfonden?
Lördag 29 feb kl 9.00 Vinter vid Skräbeån
Torsdag 5 mars kl 18.00 Tillväxt – vad är det och är det hållbart?
Onsdag 11 mars kl 19.00 Föredrag om Nordnorge samt årsmöte
Lördag 28 mars Klädbytardag
Lördag 28 mars kl 14.00 Tranbuss till Pulken
Lördag 4 april kl 10.00 Röjning i Gyetorpskärret
Måndag 13 april kl 8.00 Annandagpåsk på Håslövs ängar
Torsdag 16 april kl 18.00 Aktivt Hopp
Lördag 25 april kl 10.00 Äta vilda växter och odla frön
Torsdag 7 maj kl 12.00 Lunchvandring vid Lyckans Höjd
Tisdag 12 maj kl 18.30 Programträff
Torsdag 14 maj kl 18.00 Floravandring vid Dunderbäcken
Torsdag 21 maj kl 10.00 Trädvandring i Tivoliparken
Onsdag 3 juni kl 18.00 Floravandring vid Mosslunda
Fredag 5 juni kl 21.46 Naturnatten: Ta tåget till nattfjärilarna
Lördag 6 juni Bioblitz vid Blåherremölla
Torsdag 11 juni kl 12.00 Lunchvandring vid Linnérundan
Lördag 13 juni kl 11.00 Storkringmärkning i Viby
Söndag 14 juni Vilda Blommornas Dag (3 varianter)
Lördag 4 juli Lien – fixarworkshop
Onsdag 8 juli kl 18.00 Floravandring vid Kaptenens väg
Onsdag 15 juli kl 18.00 Floravandring på Pestbacken
Torsdag 23 juli kl 18.00 Floravandring på Åhus trädesmarker
Söndag 26 juli kl 10.00 Vandring Krogstorp-Åby
Onsdag 5 aug kl 18.00 Floravandring på Kjugekull.
Onsdag 12 aug kl 18.00 Studiebesök på ett ekologiskt lantbruk
Söndag 16 aug kl 10.30 Insekternas dag med Ulf Gärdenfors
Sön 24 jan kl 9.00 Örnbuss till Tostebergakusten

 

Annandagjulvandring till Ekenabben lördagen 26 december

Hösten var mild, men julen kom med några kalla nätter. Vi var 19 personer som en kylig morgon samlades med Coronaavstånd vid naturum för vandringen mot Ekenabben. Åtminstone hälften av oss hann se kungsfiskaren som ett blått streck pila över ån. Trots den hårda nattfrosten hittade vi 11 olika blommande växter under vandringen. När vi kom till Hammarsjöstranden såg vi en ägretthäger flyga norrut längs ån och lite senare kom en havsörn flygande tvärs över sjön. Vi fikade vid Ekenabben där det var ovanligt många som grillade eller vandrade på stigarna som någon prytt med diverse julprydnader. Under de stora ekarna upptäckte vi nyuppförda holkar i jätteformat, som vi antar är avsedda för ekoxar eller liknande skalbaggar. Vi lärde oss också vad håris eller vätteskägg är – tunna trådar av is som produceras när en svamp bryter ner multnande trä. Vid stordiket såg vi både snatteränder och bläsänder bland de vanliga gräsänderna och när vi till slut räknade samman antalet sedda fågelarter blev det 33 stycken.
Christer Neideman

Aktivt hopp onlineworkshop onsdagen 25 november
Arr: Omställningsbyrån. Beställt av Studiefrämjandet i samarbete med oss.
Vi var 30 deltagare från hela landet, ett fåtal från Skåne och två från kretsen. Mestadels var det kvinnor som deltog. Många kände sig som en del av omställningsrörelsen redan. Det var en introduktion till att hantera oro över klimatförändringar och alla var mycket nöjda med workshoppen. Det fungerade hyfsat via zoom.
Kontaktperson: Rune Stenholm Jakobsen

Vandring i naturreservatet Skinsagylet/Djupadal lördagen den 14 november


Detta är ett naturreservat som ligger i tre kommuner (Sölvesborg; Bromölla och Olofström)med en 2,5 km  markerad vandringsled i Sölvesborgs kommun. Skinsagylet är en av tre sjöar i denna kommun och den enda som inte delas med Bromölla. Området är en del av Ryssberget och berggrunden är Karlshamnsgranit och metavulkanit och jordarten sandig-moig morän. Här finns mängder av stora block och därför har stora delar av skogen varit orörd de senaste decennierna. Dominerande trädslag är bok och avenbok  Inom området finns två nyckelbiotoper. Om detta och en del annat  (enskiftena, utmarker och vad kunde tänkas hitta av arter…) berättade undertecknad. Pandemin och alla inställda evenemang gjorde att många kände sig manade att komma och en stor del av dem ringde innan. De tre p-platserna räckte inte långt. Vi blev 26 st (varav 17 damer) förutom undertecknad och Ulla Berglund. Nästan alla körde i egen bil. Ulla skulle gå först och jag sist och kaffe drickas vid utsiktspunkten (som var dold i dimma). Det blev inte visningar för många av mossor, lavar ormbunkar och annat för vi skulle hålla Corona avstånd.  Dock fick alla se ett fint område. Ulla fick en honungsburk som tack.

Barbro Ahlner

Lokal odling i samverkan med närsamhället onsdagen 23 september
Samverkan lokalt mellan odlare och konsumenter kan gynna ett hållbart jordbruk och en hållbar konsumtion. Runtom i landet ökar de nära kontakterna mellan odlare och konsumenter, bland annat i form av REKO-ringar. Håkan Rasmusson från Lund berättade om REKO-ringar mm, Per O Andersson från Sösdala berättade om Sambruket som odlar i en ekonomisk förening och Emil Hillve redovisade vad andelsjordbruk/CSA är för något och hur han tillämpar det
på sin gård utanför Sösdala. Deltagare 5-7 stycken.

Jordbruket och Klimatet tisdagen 22 september
Kvällen bjöd på två timmars intensiv redovisning av jordbrukets klimatutmaningar sett i helhetsperspektiv. Ida Lind från Ekologiska lantbrukarna föreläste om dessa problemer, medan Marcus Lundmark, lokal ekobonde, intervjuades kring vad man kan göra på den egna gården. Därefter berättade Rune Stenholm Jakobsen från den lokala naturskyddsföreningen om de kommunala utsläpp och särskilt om torvmarker. 24 personer deltog varav 9 i lokalen och resten på zoom. Föredraget spelades in och det kan förhoppningsvis bidra till flera antal views vid publicering. Särskilt viktiga saker att ta med sig är att dialog med markägare behövs, att jordbruket inte kan undantas från klimatomställningsarbetet, att hungersnöd inte är ett gångbart argument för att avstå från klimatarbete i jordbruket och att de stora utsläppen sker genom markanvändning och djurhållning där metan, lustgas och koldioxid utgör de betydelsefulla växthusgaserna. I Kristianstad är det också tydligt att jordbrukssektorn släpper ut mest och att alla andra sektorer, förutom transport, har uppnått en relativ låg utsläppsnivå. Återvätning av torvmarker/mulljordar är en viktig del av lösningen där vi i vår kommun har mycket av det.
Rune Stenholm Jakobsen

Svamputflykt till Näsums bokskogar 20 september


Året var inget bra svampår ledaren Jan-Åke Lönqvist blev intervjuad i K-Bladet dagen innan och sa då att vi skulle ut och dricka kaffe för svampar fanns inga. Det var t.o.m sämre än torråret 2020. Han avböjde därför att tidningen skulle komma och göra reportage. Undertecknad hade därför bestämt oss för ett av Bromöllas få naturreservat Näsums bokskogar. Man har missat att ha vägvisare dit så få har varit där och där är verkligen fint. Svamptillgången visade sig vara över förväntan. Vi hittade diverse soppar, kremlor, riskor fjällskivlingar och röksvampar och mycket annat ätbart och oätbart. Jan-Åke visade karaktärer och berättade. Alla 11 deltagarna (6 damer och 5 herrar) verkade nöjda och glada.
Tack Jan-Åke för att du ställer upp alla år och delar med dig av dina enorma kunskaper. Boken Kor-en kärleksförklaring var du mer än väl värd.
Barbro Ahlner

Insekternas dag i Degeberga söndagen 16 augusti

Insekternas dag, i år på Söndre klack vid Degeberga, hade fem deltagare med Ulf Gärdenfors som guide. Deltagarna fick njuta av den häftiga stora kungstrollsländan och massa annat i den fina miljön. Stort tack till Ulf som ställde upp och höll i detta 🐛🦋🐞🐝🦟🦗🐜
(Fotograf: Ulf Gärdenfors)

Studiebesök på ekologiskt lantbruk onsdagen 12 augusti

Per Modig visade sina odlingar av bönor, linser och quinoa på Fagraslätt i Österslöv för sju intresserade besökare.

 


Ljungsnärja

Floravandring vid Kjugekull onsdagen 5 augusti

Det var en varm och solig sommarkväll när Kjell-Arne Olsson och Anders Johansson från Floravårdsgruppen berättade om högsommarfloran vid Kjugekull för tretton nyfikna deltagare. Vi hittade mycket av de sällsynta arterna fältvädd och ljungsnärja. Och när vi på slutet kom upp över högsta kustlinjen ändrades floran så att gullviva, jordtistel, spåtistel och darrgräs visade sig. Vi fikade på ”KarlXVs dansbana” en stor flat stenhäll nära toppen. Vi kom överens om att området är mycket fint, men behöver mer betesdjur och skötsel för att inte växa igen. Och på återvägen såg vi de sorgliga resterna av det nedbrända hembygdsmuseet.
Christer Neideman

Vandring Krogstorp- Åby 26 juli

Thomas Ekström                         kultur i Åby                    foto Aina Bjerstedt

backvial

Regnet hängde i luften men höll sig snällt borta när vi började vår kultur-landskaps-naturvandring på Artur Lindekrantz gård. Vi räknade ihop deltagare antalet till 13 herrar och 11 damer. Sen kom K-Bladet och Infobladet I dessa Coronatider delade vi upp oss i två grupper. Både Thomas och Barbro talade om vilka växter vi såg och användning och diskuterade om igenväxning av landskapet, stenmurar, stenigt eller inte stenigt, den nerhuggna energiskogen m.m. Först följde via nya strädet och sen gamla industrispåret till Åbyvägen. I Åby fikade vi och såg på diverse brunnar, skolan, snöplogen m.m. och fick höra diverse berättelser om tiden då byarna helt avhystes av Årup (1838) och om statarnas hårda liv, lönnkrogar och annat. På tillbakavägen såg vi på invasiva arter (parkslide) lindar, hägg, strättor, spenört……….

antecknat av en av ledarna
Barbro Ahlner

 

Backlök

Floravandring på Åhus trädesmarker torsdagen den 23 juli 2020.

Vandringen började som vanligt vid Blå station. Tolv personer, varav sex damer, kom för att under Kjell-Arnes ledning studera floran på och vid några av trädorna i Åhus. Vädret var, som de senaste dagarna, svalt, ca 20 grader, och med en uttorkande blåst.

Vi började med en titt öster om parkeringen, där vi såg bl.a. de typiska arterna pukvete, sandvita, hamnsenap och puktörne. Vi fortsatte mot den gamla trädan längs Flötövägen och såg bl.a. sandklint, väddklint och givetvis knylhavre. Fortfarande växte här någon enstaka blåeld.

Sedan gick vi över Flötövägen, och gick längs cykelvägen öster om Sandvaktargatan och söder om Flötövägen. Ytan här har aldrig blivit plöjd sedan den för säkert minst 50 år sedan upphörde att brukas som åker. Ändå växte här en del intressant, t.ex. fick vi se både backlök och sandlök, så vi kunde lära oss hur man skiljde på dem. På slänten upp mot väg 118 fick vi se några ulltistlar.

Vi gick sedan till den äldsta trädan, den mellan Nordanvägen och väg 118. Det var väl minst tio år sedan den plöjdes sist, så knylhavren var ju ganska dominerande.

Vi gick västerut över väg 118 (på övergångsställen) och passerade den stora trädan på Åhmans tomt, som en gång imponerat med massor av blåeld. Vi fortsatte tillbaka mot Blå Station förbi Vianor, och där visade Kjell-Arne oss ett gräs, som väl var nytt för de flesta av oss, nämligen råttsvingel.

Vandringen avslutades som vanligt med fika, som intogs vid Blå Station.
Anders Sigfridsson

Floravandringen vid Pestbacken  15 juli ställdes tyvärr in.

 


Purpurknipprot

Floravandring vid Kaptenens väg, Nyehusen i Yngsjö onsdagen den 8 juli 2020.

Precis innan floravandringen skulle börja, kom dagens enda regnskur, som dock inte varade länge. Vädret var annars bra, men lite kyligt och något blåsigt. Tretton personer, varav sex damer, hade kommit för att få en presentation av floran vid och framför allt i det inhägnade området vid Kaptenens väg av Kjell-Arne Olsson.

Vid började med att kliva in i inhägnaden över närmaste stätta. Kjell-Arne kunde genast visa det typiska gräset borsttåtel, sandnejlika och flockfibbla. Vi slogs av hur mycket fönsterlav det fanns här, och fick veta att man, för att vårda floran, måste ta bort den då och då. Något annat som måste tas bort var de tallplantor som invaderar marken här, och några av oss hjälpte till genom att rycka upp en del av dem.

Snart fick vi också se den mer exklusiva purpurknipproten, och ganska många av den. Vi kom också att se pyrolaväxterna vitpyrola, björkpyrola, ögonpyrola, grönpyrola, ryl och tallört samt, senare, skogsknipprot.

Vandringen avslutades traditionellt med fika, där vi parkerat bilarna.

Anders Sigfridsson

”Vilda blommornas dag” i Branthallaområdet/Bromölla 14 juni

Backtimjan numera på rödlistan

Utan blänkare i K-Bladet på Bromölla sidan ( erbjöds men avböjdes på grund av Corona) var det spännande att se hur många deltagare som skulle komma. Det blev 7 ( 5 herrar och 2 damer) varav bara två var från Bromölla.
Vi började med p-platsen som innan 1999 när väg 116 var färdig var en betesmark i Branthallaområdet. Det visades på olika gräs, invasiva arter (vresros) flera olika klöverarter, flera fibblor, haverrot; blåeld, skelört, kålmolke, palsternacka. taggsallat m.fl och olika buskar och träd. Vi stannade till vid slänten där den ovanliga luddfingerörten blommar på våren. Sen gick vi via fägatan in på själva Branthallaområdet och följde det som tidigare var märkt som det blå spåret. Det visades många kartor och förklarades varför landskapet ser ut som det gör och vilka strategier som behövs för att överleva i en betesmark. Numera betas området av får så alla backsippor, sankte Pers nycklar, blåsugor såg vi inte skymten av. Men området är vackert med sin blandning av betesmark, hassellundar och berg i dagen. Backtimjan, backnejlikor och jungfrulin var väl de raraste växterna. Efter fikat besteg alla Branthalla (38,6 m över havet). K-Bladet kom när vi återkom till startplatsen. Vädret var strålande och alla verkade nöjda och belåtna.

Barbro Ahlner ( som ledde vandringen)

(Vilda Blommornas Dag vid Tosteberga respektive golfbanan i Åhus ställdes in pga Coronapandemin.)

Bioblitz vid Blåherremölla lördagen 6 juni

Ett tiotal intresserade samlades vid Blåherremölla för att inventera insekter, fåglar och växter mm. Det var lämpligt i sammanhangen att vi inte blev fler pga smittorisken. regn och blåst minskade möjligheten till bra insektsobservationer. Den hotade och sällsynta Gördelrovflugan (VU) hittades och tiden får visa om det fanns bättre fynd i burkarna. Inventeringen ordnades av Ulf Gärdenfors, Martin Stoltze och Rune Stenholm Jakobsen och var ett samarrangemang med Entomologiska Sällskapet i Lund.

Naturnatten fredagen 5 juni
Ingen deltagare kom så tillfället ställdes in. Orsaken tros vara corona och kravet om föranmälan.


Göknycklar

Floravandring vid Mosslunda onsdagen 3 juni

Anders Johansson från Floravårdsgruppen ledde vandringen, som lockade 19 personer. I solsken och sommarvärme vandrade vi delar av röda slingan. På de övre torrängarna var backsipporna överblommade, men när vi kom ner i de fuktigare ängsmarkerna var det gott om blommor. Anders pekade framförallt på de arter som var indikatorarter på höga naturvärden, men vi njöt också av alla andra vackra växter. Av orkideerna var Sankt Pers nycklar överblommade, men det fanns gott om blommande göknycklar, och enstaka ängsnycklar, majnycklar och jungfru Marie nycklar. Vi fick se granspira, jungfrulin, blåsuga och rödkämpar mm. Anders visade också på ett antal intressanta gräs och starrarter till exempel darrgräs och Hartmannstarr.
Christer Neideman

Skogsveronika

Floravandring vid Dunderbäcken torsdagen 14 maj

Vi var 12 personer som samlades vid Dunderbäcken för den första floravandringen med coronahänsyn. Kjell-Arne Olsson från Floravårdsgruppen ledde vandringen som först gick genom den fuktiga ädellövskogen vid åsens fot. Här blommade ramslök, gulplister, bäckbräsma, sårläka och mycket annat. Speciellt gladde vi oss åt den sällsynta skogsveronikans små blåa blommor.

Vi följde sedan först den gamla järnvägens sträckning mot öster och gick sedan upp mot den högsta toppen Tranekull. Här mötte vi först en betad torräng med blommande knölsmörblomma, jungfrulin, sommarvicker och mandelblom. Efter fika i solen på kullens topp återvände vi sedan nöjda tillbaka.
Christer Neideman

Utställning om ängar på Kulturpunkten i Bromölla under maj månad

Vi belyste ängars betydelse från 1700-talet och framåt med historiska kartor och texter. Det var  ett komplement till Skåne hembygdsförbunds vepa om ”Ängen till nytta och glädje”. För att visa betydelsen av ängar i trakten togs den dåtida största byn Grödby som exempel.

Barbro Ahlner

Programträff 12 maj – inställd på grund av Coronapandemin

Äta vilda växter 25 april – INSTÄLLT / UPPSKJUTET

Aktivt hopp 16 april – INSTÄLLT

 

Utsikt från rikkärret mot havet

Röjning på Gyetorp lördagen 4 april

Sju medlemmar (4 från Bromölla och 3 från Kristianstad) samlades vid Gyetorp för att underlätta livet för orkideer och andra konkurrenssvaga växter. Även Kristianstadsbladet var på plats i det vackra vädret! När vi närmade oss rikkärret såg vi till vår glädje att det fanns ovanligt lite ris och törne. Någon hade förekommit oss, så att vi fick nöja oss med att finputsa och ta bort de decimeterhöga stjälkar /stubbar som fanns kvar. Så slutresultatet blev säkert betydligt bättre än tidigare år! Vi lyckades i alla fall samla ihop ris så att det räckte till korvgrillningen och letade också upp de tidigast blommorna till exempel blåsippa, desmeknopp, smånunneört och någon enstaka tidigt blommande gullviva.

Trädvandring i Tivoliparken torsdagen 2 april

Jag fick med mig 38 deltagare på min vandring i Tivoliparken idag, på uppdrag från kommunen. Det blåste rejält men tack vare en bra högtalare tror jag man hörde det mesta.
Jag visade sådana träd och buskar som är intressanta att följa under året, t ex katsura, körsbärskornell och trumpetträd.
Karin Bergendal

Klädbytardag 28 mars – INSTÄLLD

Tranbuss 28 mars – INSTÄLLD

 

Föredrag om Nordnorge och årsmöte onsdagen 11 mars

Ett 20-tal medlemmar samlades trots Coronavirustiderna. Christer Neideman berättade om en resa till Nordnorge för att se djur, växter och natur på främst Varangerhalvön, Andöya och Lofoten. Efter fika inleddes årsmötet. Styrelsen fick ansvarsfrihet för år 2019 och nya i styrelsen blev AnnaMaja Lindblom och Dagny Sigurjonsdottir. På förslag av styrelsen senarelades motionstiden till senast 20 februari.

 


Vandring vid Skräbeån 29 februari

Väderprognoserna var inte lovande denna skottdag. Ett år då höst övergick direkt till vår meteorologiskt sett. Det blåste kraftig sydostlig vind men regnet höll sig borta under hela vår vandring. Vi var 15 st (10 herrar och 5 damer) som trotsade vind och vatten. Skräbeån gick nästan upp till stigen och här och där fanns stora pölar. Trots detta fick vi se och höra mycket och den superbe ledaren Nils Waldemarsson berättade och förklarade. Årets uppstickare grönsiskan for fram och tillbaka över stigen i stora flockar. Här finns fortfarande gott om alkottefrö för den att äta. Bofinkar och talgoxar sjöng sina vårsånger. I ån var det mycket strida strömmar så gräsand och storskrakar var ensamma. Nere vid havet lyckades vi se en havsörn, några gravänder, knipor och 1 ängspiplärka. Till och med de sedvanliga hägrarna hade sökt lä. På tillbakavägen såg vi några blommande svalört och vårlök och en kungsfiskare passerade som en koboltblå blixt. Några mesar och steglits  och trädkrypare. På andra sidan ån blommade pestskråpen och ramslöken hade stora blad  men ingen turkduva visade sig (har minst två revir i Nymölla). Efter kaffet följde vi som brukligt Kungsleden och där visade sig strömstaren länge och snyggt. Scarlakansröda vårskålen var snygg och den vanliga vårlöken blommade i stor mängd. På det öppna fältet hördes tyvärr inga sånglärkor för det var mulet men väl två ormvråkar. Den ene ryttlade i motvinden. Tillbaka vid bilarna flög en tofsvipa över kvarnbyggnaden. Det blev 35 olika fågelarter (brukar vara minst 40).
Tack för en trots allt kanonfin vandring Nils. Skönt att komma ut.

Barbro Ahlner

 

”Vad ska vi använda föreningens Naturvårdsfond till?” torsdagen 27 februari

Sex personer kom och diskuterade riktlinjer för att använda fonden och lämpliga, konkreta projekt.

Workshop om lokalt klimatarbete tisdagen 18 februari

Tio personer kom till workshopen som ordnades av vår klimatcirkel ”Klimatverkstad”. Diskussionen handlade huvudsakligen om Kristianstads kommuns förslag till Ändrad Översiktsplan för staden Kristianstad, där remisstiden går ut i början av mars.

 

Unga havsörnar

Unga havsörnar

Örnbuss till Tosteberga söndagen 26 januari

Det var forfarande milt och grått när bussen med 26 örnintresserade avgick från naturum. Evert Valfridsson från Fågelklubben och Christer Neideman från Naturskyddsföreningen guidade. När bussen passerade Viby såg vi dagens första havsörn flyga över vägen. Det var till en början bara en eller två örnar framme vid åteln (matplatsen) vid Tosteberga hamn. Men efter någon timme såg vi både fem och sex örnar samtidigt. Det var som vanligt mest mörka, brunstjärtade unga havsörnar. Men mot slutet såg vi också minst ett par ljusare, vitstjärtade dvs utfärgade gamla havsörnar, med en ålder av minst 6-7 år. Efter att ha njutit av grillad korv och kaffe fortsatte vi mot Landön för att se den nordostskånska skärgården från en annan vinkel. För ovanlighetens skull syntes här ingen örn, men vi fick bra observationer av till exempel häger och skäggdopping och vi fick se att skogsbingeln redan hade färdiga blomställningar.

Örndagen i Tosteberga söndagen 19 januari

Det var ännu ingen vinter utan milt och så småningom soligt väder. Havsörnarna tog lite tid på sig på morgonen, men därefter höll sig 5-6 havsörnar hela tiden i närheten av utfodringen. Vi såg som vanligt huvudsakligen unga mer eller mindre mörkbruna havsörnar, men några äldre ljusare och vitstjärtade exemplar sågs också. Sammanlagt såg vi säkert 10-12 olika örnar. Nils Waldemarsson från Fågelklubben och Christer Neideman från Naturskyddsföreningen berättade om hoten mot örnarna och det lyckade arbetet för att skydda dem och få dem att återkomma som häckfåglar i våra trakter. En säl visade upp sig på en sten vid stranden och fem storspovar och en tofsvipa gav oss vårkänslor. Sammanlagt besöktes evenemanget av minst 250 personer.